Producenci

kasza jęczmienna pęczak

  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 0,50 zł 0.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK produkuje się z jęczmienna. Najgrubszy jest pęczak, czyli całe ziarno jęczmienne pozbawione łuski. Jest to także najzdrowszy odmiana. Kasza jęczmienna perłowa, to ziarno połamane na cząstki. Dzięki wysokiej zawartości błonnika po zjedzeniu kaszy jęczmiennej długo odczuwamy sytość. Kasza bogata jest w witaminę E oraraz witaminy z grupy B. Zawiera kwas foliowy i minerały magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem oraz mangan. Zawiera gluten. Polecana cukrzykom. Pozytywny wpływ na zdrowie kaszy jęczmiennej wynika przede wszystkim z obecności dużej ilości błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik nierozpuszczalny usprawnia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień, dlatego wskazany jest osobom odchudzającym się i mającym problemy z zaparciami. Najwięcej zawiera go właśnie pęczak, który został tylko pozbawiony łuski i nie był poddawany żadnej dodatkowej obróbce.

1 szkl pęczaku na 2,5szkl wody. Pęczak wsypujemy do garnka, wlewamy trochę wody z kranu, płuczemy dokładnie pęczak i odcedzamy – stawiamy na kuchence. Pęczak w garnku zalewamy 2,5 szkl wrzątku, solimy. Możemy dodać tu też łyżkę dobrej oliwy czy masła dla smaku. Kaszę zagotowujemy, zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykrywką aż pęczak wypije wodę i zmięknie (zajmie mu to ok 15-20min). Po tym czasie pęczak wyłączam i daję mu jeszcze postać ok 10 min pod przykrywką do napęcznienia.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl