Producenci

chia - szałwia hiszpańska

  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,30 zł 2.30
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej - rośliny, która pochodzi z Gwatemali i Meksyku. Jej właściwości były znane już bardzo dawno plemionom Azteków i Majów i stanowiły tam bardzo ważną uprawę. Bogactwo składników, m.in. kwasów omega-3, powoduje, że nasiona szałwii hiszpańskiej znakomicie wspierają pracę mózgu - poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają proces trawienia, a dzięki dużej zawartości błonnika są idealne dla osób chorych na cukrzycę. Ponadto są znakomitym źródłem białka dla wegetarian oraz - dzięki obecności wapnia i fosforu, dbają o dobry stan naszych kości i zębów.

Nasiona chia są cenione przede wszystkim ze względu na bardzo dużą zawartość kwasów omega–3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, w nasionach chia znajduje się więcej tych cennych kwasów niż w łososiu atlantyckim, a powszechnie uznaje się, że to właśnie w rybach znaleźć można najwięcej zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega–3 poprawiają zdolność uczenia się, koncentrację i pamięć, więc nie może ich zabraknąć w diecie osób, które wykonują wytężoną pracę umysłową albo uczą się. Dodatkowo, kwasy te wpływają na uspokojenie, a nawet zmniejszenie objawów depresji, a u osób starszych demencji.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są również bogate w żelazo i zawierają więcej tego pierwiastka niż liście szpinaku. W 100 g nasion chia znajduje się 7,72 mg żelaza. Warto przypomnieć, że żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, ma więc wpływ na transport tlenu we krwi.

W nasionach chia znajdują się spore ilości wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Nasiona chia mają w sobie więcej wapnia niż mleko, czyli produkt, który uchodzi za bogaty w ten pierwiastek. 100 g nasion chia zawiera aż 631 mg wapnia.

W nasionkach chia nie brakuje błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu. Błonnik nie dość, że reguluje pracę układu pokarmowego, powoduje dłuższe odczuwanie sytości, przez co zmniejsza łaknienie. Błonnik, w szczególności w połączeniu z kwasami omega-3, wpływa na podwyższenie poziomu dobrego oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Co więcej, spożywanie nasion chia jest również korzystne dla diabetyków, a to ze względu na to, że nasiona regulują poziom cholesterolu, a jednocześnie wpływają na znormalizowanie oporności na insulinę.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego powinny znaleźć się w diecie osób, które nie jedzą mięsa. Nasiona chia mają w swoim składzie większość ważnych aminokwasów, co wyróżnia je spośród nasion bogatych w białko.

Mimo wielu cennych składników i dobroczynnego wpływu nasion chia na zdrowie, nie należy spożywać ich w nadmiarze. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może hamować wchłanianie substancji odżywczych z układu pokarmowego, dlatego zaleca się, aby dziennie nie spożywać więcej niż 3 łyżeczki nasion chia.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl