Producenci

olej z zarodków rzepaku o smaku masła eko 500 ml

eko-olej-z-zarodkow-rzepaku-o-smaku-masla-500-ml.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 21,99 zł 21.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: złoto polskie
Kod produktu: 5902020648536

Opis

Najwyższej jakości ekologiczny olej z zarodków rzepaku o smaku masła tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej, nierafinowany. 

Produkt 100% roślinny, bez laktozy, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe jest optymalnym rozwiązaniem dla świadomego odżywiania. Jego delikatna nuta smaku masła jest jego największym walorem.

Certyfikat ekologiczny to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku o smaku masła pozyskiwany jest z obłuszczonych nasion rzepaku (zarodki rzepaku). Dodatek naturalnego, roślinnego aromatu nadaje olejowi delikatny posmak masła. Polecany szczególnie tym, którzy lubią masło a świadomi współczesnych zasad dietetycznych chcą z niego zrezygnować. Olej rzepakowy o smaku masła to znakomita alternatywa dla wegan i wegetarian. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Olej nie zawiera kwasu erukowego.

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

 

Właściwości Ekologicznego oleju z zarodków rzepaku:

- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu

- Kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL)

- Obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).

- Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.

- Wysoka zawartość steroli roślinnych w oleju z zarodków rzepaku  wspomaga produkcję części hormonów oraz wpływa na poziom korzystnego cholesterolu (HDL)

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna: 3700kJ/900kcal

Tłuszcz: 100g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone    7,7 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone 64,8 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone   27,5 g

Węglowodany 0,0 g

w tym cukry   0,0 g

Białko            0,0 g

Sól                0,0 g

Witamina E     33mg

 

Zastosowanie:

Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.

Doskonale sprawdzi dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. 

Idealny do pieczenia ciast -  80 ml oleju zastępuje 100 g margaryny lub masła. Ciasto z dodatkiem oleju jest szczególnie wilgotne, naturalnie  pulchne i pozostaje długo świeże. Produkt nadaje się również do lekkiego smażenia i opiekania.

Sposób przechowywania:

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku  zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.

Pojemność: 500ml

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl